Nieuws uit onze winkels

blog

Fijne wijnen bij asperges

Ieder jaar kijken we weer uit naar het witte goud dat boven de grond uit steekt, asperges. Voor ons is dit het moment om weer op zoek te gaan naar fijne wijnen die daar goed bij passen. Maar waar moet je op letten als je fijne wijnen bij asperges wilt uitzoeken? Wat zijn the do’s and dont’s? Wij delen hier graag onze kennis over met jou en laten je graag kennis maken met zes fijne wijnen die wij perfect vinden passen bij asperges.

Fijne wijnen bij asperges

De meeste wijnliefhebbers denken vrijwel direct aan witte wijn en dat is ook altijd onze eerste keuze. Vandaar dat we in deze blog de nadruk leggen op witte wijnen en trouwens ook op witte asperges.

Wat is het aller belangrijkst bij het selecteren van een wijn bij een gerecht? Dat de wijn het gerecht complimenteert en andersom. Je wilt namelijk niet dat de smaak van de wijn het gerecht omver blaast of dat je tijdens het eten denkt, ik had net zo goed water kunnen drinken. Wat is dan de vuistregel bij een wijn en spijs combinatie met asperges? De wijn mag nooit (teveel) hout gelagerd zijn. Krachtige witte wijnen zullen altijd afbreuk doen aan de zachte smaak van asperges. Subtiel is hierbij het toverwoord.

Toch is er niet een specifieke fijne wijn uit te kiezen bij asperges. Het witte goud wordt immers op vele verschillende manieren bereid. Laten we daarom drie recepten met asperges uitlichten en daarbij eens op zoek gaan naar een bijpassende wijn.

Klassieke asperges

De klassieke asperges bereid men met beenham, kriel, een gekookt eitje en een boter of Hollandaise saus. Een mooie witte wijn die je hier graag bij wilt drinken heeft een zachte smaak met vriendelijke zuurtjes. Toets “wijn bij asperges” in op Google en 9 van de 10 pagina’s zullen je vertellen dat een Pinot Blanc uit de Elzas of een Gruner Veltliner een heel goed idee is. En ja dat zijn ook fijne combinaties maar geef toe, soms wil je gewoon iets spannenders drinken. Daarom laten wij je graag kennis maken met een noord Italiaanse Favorita, Langhe Arneis of een Trebbiano uit de Abruzzen. Maar wat dacht je van een Spaanse aromatische Verdejo of onze trots van eigen bodem, Auxerois. Dit zijn allen wat spannendere wijnen die een hele mooie balans hebben tussen fruitige zuren maar toch rond en zacht van smaak zijn. Wat ons betreft hele fijnen bij jouw asperges die op de klassieke manier bereid zijn.

Asperges met gebakken zalm

Ook dit is een geliefde combinatie die vaak gemaakt wordt. De gebakken zalm zorgt ervoor dat we ineens aan hele andere wijnen kunnen denken! De wijn mag iets voller zijn maar nog steeds liever zonder of niet teveel hout gerijpt. Een wijn die zowel vol, fris als licht ziltig is, is een Chablis. Deze witte wijn slaat een smakelijke brug tussen de asperges en de zalm. Een gewaagdere maar smakelijke keuze is een noord Spaanse Albariño uit Rias Baixas of een Pinot Grigio uit de Alto Adige. Toch graag een Gruner Veltliner? Ga dan voor een Federspiel of Smaragd. Deze wijnen zijn net even wat uitdagender dan een “gewone” Gruner Veltliner.

Asperges met lamsrack

Zeg je voorjaar dan zeg je naast asperges ook lamsvlees. Deze combinatie met gebakken aardappels is onwijs lekker en hier adviseren we je ook te gaan experimenteren met rode wijn. Een klein zuurtje in de wijn, ook een rode, is echt een must. Wijnen met tannine moet je vermijden want dan is de samenhang van smaken weg. Gamay uit de Beaujolais of Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede maar veilige keus. Kies voor de verandering eens voor een Bardolino uit Veneto of Pinot Nero uit Alto Adige. Daarbij is het nog smakelijker wanneer de deze rode wijn iets terug koelt naar een graad of 15 a 16.

Vind je rood toch te heftig? Dat snappen we, dan is rosé een veilige maar smakelijke keuze. Met een rosé uit de Provence zit je altijd goed.

Kortom, je ziet dat er niet één vaste wijn en spijs combinatie te maken is want alle bijgerechten en smaken bepalen ook of een wijn staat of juist omvalt. Bedenk ook dat asperges die aan het begin van het seizoen zijn gekocht vaak frissere wijnen nodig hebben dan wanneer je tegen het einde van het seizoen loopt wanneer de grond vaak niet meer zo koud is als weken ervoor. Aan het einde van het asperge seizoen kun je dus wat rijpere wijnen selecteren waarbij de zuurgraad wat lager is. Denk dan aan wijnen die gemaakt zijn van de druiven Viognier of Roussanne.

Wij hopen je iets wijzer te hebben gemaakt in je wijnkeuze. Natuurlijk staat ons team van wijn specialisten graag voor je klaar om een smakelijke keuze te maken!

Fijne wijnen bij asperges

Wij dagen je uit deze wijnen te proberen.
Fijne wijn

12,95

Uitverkocht

16,95

Uitverkocht

15,95

Uitverkocht

19,99

Uitverkocht

10,50

8,50

Lievelings

14,95

Genieten!

39,95

18,95

Uitverkocht

11,95

Uitverkocht

Oesterwater

17,95

17,95

13,95