Een vraag die veel mensen stellen zodra ze de wijn en spijs menu’s van hun gezellige etentjes aan het samenstellen zijn. En daarom heeft Charlotte, onze vinoloog bij Prinselijk Proeven, weer een leuke en leerzame blog geschreven.
Welke wijn past bij welk gerecht? De basis regels.
We duiken in de wereld van “wijn en spijs combinaties,” oftewel: welke wijn past goed bij welk gerecht? Hoe kom ik tot die perfecte match? Denk bijvoorbeeld aan wat je het beste kunt drinken bij een stuk entrecote, of welke wijn je serveert bij een speciale fles Meursault die je hebt liggen. Hieronder leg ik de basisregels uit. Klinkt een beetje streng, regels, maar van sommige regels word je leven alleen maar leuker en nog belangrijker, lekkerder.
Wat kies je eerst, het eten of de wijn? De kip of het ei?
Soms vragen mensen zich af: moet ik eerst een gerecht kiezen en daar een wijn bij zoeken, of andersom? Het antwoord is dat beide manieren kunnen. Als je een bepaald gerecht wilt maken, zoek je daar een passende wijn bij. Maar als je juist zin hebt in een specifieke wijn, kun je daar een gerecht bij bedenken.
Tip: Proef de wijn voordat je een gerecht definitief maakt. Als de wijn frisser is dan je dacht, kun je bijvoorbeeld wat extra citroen in de saus doen of je garnering iets aanpassen. Zo kan je echt spelen met de smaken en ontstaat er een fantastische combinatie.
Waar moet je op letten bij Wijn en spijs?
Denk aan het hele gerecht: Bedenk goed wat voor gerecht je wilt maken. Vooral de saus en bijgerechten zijn belangrijk, want die kunnen de smaak bepalen. Een voorbeeld: Wanneer je kabeljauw gaat maken, dan zijn er tal van wijnen die hier mooi bij passen. Er zit echter een wereld van een verschil of je kabeljauw verwerkt tot cheviche (dus gaart in zuur) of dat je de kabeljauw in roomboter bakt. Daarnaast zal je bij de eerste bereidingswijze kiezen voor een garnituur met bijvoorbeeld mango en koriander en bij de laatste een dikke botersaus met gelakte wortels. Bedenk dus voor jezelf goed hoe het mondgevoel is en hoe het gerecht smaakt in zijn totaliteit.
Zwaar of licht: Voor een rijk gerecht met veel boter en vet kies je een krachtige wijn. Een kleine kanttekening, er zijn altijd uitzonderingen, soms kan een frisse wijn juist goed werken bij een zwaar gerecht. Een niet-houtgerijpte Chardonnay is bijvoorbeeld lekker bij gerechten met veel smaak, zodat het niet te heftig wordt. Je wilt namelijk niet al na een paar happen en slokken vol zitten.
Probeer verschillende smaken: Als je twijfelt, kies wat je zelf lekker vindt. Elk moment is anders, en soms wil je iets anders proberen. In onze winkel geven we ook graag advies!
Als je twijfelt, kies dan wat je zelf lekker vindt!
Een gerecht met vleesheeft een andere wijn nodig dan visof een gerecht met gelakte wortels.
Wijn en spijs met elkaar combineren.
Hier zijn een paar handige regels. Het woord begint al wat minder streng te klinken toch? Geloof me ook dit rijtje maakt het kiezen van een wijn alleen maar makkelijker.
Zuur in het gerecht? Bij gerechten met een hogere zuurgraad, zoals tomaat of een salade met azijn, past een wijn met ook wat zuur, zoals een Italiaanse Sangiovese of een Sauvignon Blanc.
Zoet in het gerecht? Bij zoete gerechten is een wijn met een zachte zoete smaak fijn.
Zout in het gerecht? Zout versterkt de smaak van het gerecht maar ook van de wijn. Pas op met te lichte wijnen. Die gaan kopje onder bij een wat zouter gerecht.
Vet in het gerecht? Een wijn met tannines past goed bij een vet gerecht, zoals een rib eye met een vetrand. Tannines geven een droog gevoel in de mond, wat goed combineert met het vet.
Tomaat in een koude salade heeft een andere wijn nodigdan warme tomaat door een gerecht zoals deze romige risotto.
Een paar wijn en spijs klassiekers ter inspiratie
Wordt het allemaal al een beetje duidelijk voor je? Of is het toch nog lastig. Dat snap ik helemaal hoor daarom laat ik je graag een paar bekende combinaties zien van gerechten die gewoonlijk met een mooie wijn worden genuttigd.
Probeer ze eens uit voordat je echt aan de slag gaat met een vijf gangen diner voor familie en vrienden.
Rauwe visgerechten: Denk aan sushi of zalmtartaar. Hier past een frisse Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland heel goed bij. Mijn favoriet is de Mount Riley Sauvignon Blanc uit Marlborough. De ziltigheid van de wijn past waanzinnig goed bij rauwe vis.
Tonijn steak: Een delicaat stukje vis met veel smaak. Het dichtschroeien van de steak zorgt voor een nog meer intense smaak. Probeer eens een vollere rosé zoals een Provence, Fleur de L’Amaurigue.
Gerechten met geitenkaas: Absoluut een Sancerre heerlijk. Het frisse van de geitenkaas gaat goed samen met de frisse smaak van de wijn gemaakt van Sauvignon Blanc. Dat deze twee producten geliefd zijn in dezelfde regio in Frankrijk, de Loire, is geen toeval. Deze Sancerre van Domaine Roblin maakt zeker waar wat hij beloofd.
Serveer je oesters? Daar twijfelen we geen seconde over, absoluut een Chablis! Ik noem dat niet voor niks oesterwater.
Eendenborst: Open een mooie fles Pinot Noir, liefst uit de Bourgogne. Wanneer je met wat cranberry in het gerecht werkt, kan je ook deze Pinot Noir uit de Pfalz schenken van het wijnhuis Vila Wolf.
Beef Wellington: Rood vlees met vulling en bladerdeeg staan garant voor veel smaak. Kies een Cabernet Sauvignon en het liefst eentje uit de USA zoals deze fijne wijn van Wente, Southern Hills Cabernet Sauvignon.
Aziatische gerechten: Kruidig en pittig gaan goed met bloemige en aromatische wijnen zoals een Gewurtztraminer.
Een gerecht met rood vlees vraagt om een rode wijn met zachte tannine en structuur.Bij oesters past volgens ons, naast champagne, maar één wijn en dat is een knisperende Chablis.Forse smaken zoals deze risotto met Valpolicella wijn vraagt om een glas met kracht.
Smaken opbouwen
Traditioneel gezien bouw je de wijnen op. Wat ik daar mee bedoel, is dat je niet bij je voorgerecht een zware rode Bordeaux drinkt en bij je hoofdgerecht een frisse Pinot Grigio. Houd daar dus rekening mee als je het menu samenstelt. Wij adviseren ook wel eens gangen om te draaien, als dit met de wijnen mooier uitkomt. Uiteraard is de uiteindelijke keuze aan jou.
Het belangrijkste advies bij Wijn en Spijs
Het belangrijkste advies is: drink wat je zelf lekker vindt! Ook al past een wijn perfect bij een gerecht, als je de wijn niet lekker vindt, blijft dat zo. Een goede combinatie versterkt de smaak, maar je eigen smaak is altijd het belangrijkst.
Wijn spijs advies op maat!
Heb je na deze tips toch nog hulp nodig? Kom dan gerust langs in onze winkel voor advies! Je kunt ook alvast je menu met ons delen via onze website, dan helpen we je graag met de perfecte wijnsuggesties. Dit kost niks en wij zoeken voor jou de perfecte wijnen uit!
Ps. alle foto’s van eten in dit blog zijn van gerechten die we zelf hebben bereid, of hebben gegeten buitenshuis.
We kochten een verrassingstas op de braderie. En wát een leuke, lekkere en mooie producten zaten daarin! Blij mee. Het leek wel een kerstpakket. Vanavond beginnen we maar eens aan de Chorizopaté met een olijfje erbij.. Dank!
Fijne winkel met goede service en persoonlijke aandacht. De producten zijn van hoge kwaliteit. Een heerlijke winkel om lekker rond te neuzen of voor een cadeautje voor jezelf of een ander.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.