Nieuws uit onze winkels

blog

De populariteit van lichte rosé

De populariteit van lichte rosé.

Het roséseizoen is begonnen en dus neemt de vraag naar deze frivole voorjaarswijn weer toe. De populariteit van lichte rosé wijnen is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Waarom is die kleur toch zo bepalend? Wij zochten het voor je uit!

Donker werd licht

Vroeger taande men niet naar de kleur van rosé en vlogen er menig flessen donkere Spaanse rosé over de toonbank van de lokale wijnhandelaar.

We weten het nog goed, de rosé gemaakt van Tempranillo druiven was niet aan te slepen. De dozen vlogen werkelijk de toonbank over totdat er een kentering plaatsvond, de rosé moest lichter van kleur en een trend was gezet.

Logischerwijs kwam vervolgens de vraag, hoe komt een rosé toch aan de kleur? Is dan een kwestie van rode met witte wijn mengen of komt er een andere techniek om de hoek kijken?

Rosé en de kleur

In Europa is het ten strengste verboden rode met witte wijn te blenden tot een rosé. De enige uitzondering hierop is in de regio Champagne, waar het wel is toegestaan.

Het geheim van de kleur van rosé zit hem in de schil van de blauwe druif. Zodra de wijnmaker de druiven perst, scheidt hij direct het sap van de uitgeperste druiven. De kleurstof afkomstig uit de blauwe schillen die is meegekomen tijdens het persen kleurt het sap licht roze.

De langer het sap in contact heeft gestaan met de schillen, de meer kleurstof er wordt afgescheiden en de donkerder de rosé uiteindelijk wordt. Zo heeft de wijnmaker dus helemaal zelf in de hand hoe donker gekleurd hij zijn rosé maakt.

Kleur en smaak

Is donkere rosé zoeter dan lichte rosé wijn? Dit is een vraag die we vaak krijgen en het antwoord is nee. Zoete wijn krijgt smaak door de aanwezige suikers en die zijn niet afkomstig van de schillen. Het is wel waar dat donkere rosé wijnen vaak intenser en kruidiger smaken. Ook kunnen deze rosé wijnen soms wat tannine bevatten. Dit komt doordat tannines zich bevonden in onder andere de schil van de druif. Hoe langer het sap in contact is geweest met de schillen, hoe meer tannines er in het sap terecht komen. Dit maakt het tot een hele geschikte eetwijn.

Kunnen we verder nog iets aflezen aan de kleur? Qua smaak eigenlijk niet. Zo zijn er lichtgekleurde rosé wijnen die voor een intensere smaak gedeeltelijk op houten vaten hebben gerijpt of op de lies (dode gistcellen). Bij dat laatste kiezen de wijnmakers er soms voor deze wijn met de lies regelmatig om te roeren (bâtonnage) voor een vollere smaak.

Als een wijnmaker ervoor kiest de rosé te laten rijpen op vaten van RVS dan zullen de frissere fruitige tonen in de wijn behouden blijven.

Blush wijnen

Deze wijnen winnen het aan populariteit en noemen we in dit artikel even apart. Blush wijnen worden gemaakt van een druif ras die velen bekend is, de Pinot Grigio. Deze druif is een apart ras waarbij de kleur kan variëren van lichtgeel tot donkerroze.

Of de wijnmaker een witte wijn of rosé maakt van deze druif hangt dus af van de kleur van de druiven. Bij de rosé variant weet je dat de druiven van de Pinot Grigio lichtroze zijn geweest en de wijn hebben laten blozen.

Provence wijnen, de trend

De populariteit van lichte rosé wijnen uit de Provence blijft niet onopgemerkt. Het wijngebied op zich is redelijk jong maar de laatste jaren is er veel geïnvesteerd in onder andere de marketing van de Provence als wijngebied. Er zijn rosé wijnen die uit deze streek komen en zijn uitgeroepen tot de beste rosé wijn van de wereld. Dat allemaal bij elkaar genomen, de kleur, stijl en bekendheid, maakt dat wijnliefhebbers graag rosé drinken uit deze streek en de stijl rosé zo ontzettend populair is.

Toch bestaan er ook tussen de diverse rosé wijnen uit de Provence ontzettend veel verschillen. De kleur komt vaak overeen maar door de diverse signaturen van de wijnmakers lopen de smaken heel erg uiteen. Laat je dus niet direct verleiden direct voor een rosé uit de Provence te gaan maar leg aan jouw wijnleverancier uit wat je qua smaak zoekt in een rosé. Ga je erbij eten? Neem je het flesje lekker mee voor de borrel of een zomerse picknick?

Het team van Prinselijk Proeven kent alle rosé wijnen uit hun veelzijdige collectie door en door en kan jou daar meer dan een goed advies in geven. Waar een rosé ook vandaan komt of wat voor kleur de wijn ook heeft, het doel is om jou daarvan te laten genieten bij welke gelegenheid maar ook.

Hoewel rosé zeker niet alleen gedronken hoeft te worden in de zomer zijn wij het er wel mee eens dat hij nog beter smaakt met een zonnetje op je hoofd. Rosé all day is dan ons motto, laat het seizoen maar beginnen, wij kunnen niet wachten!

Smaakt het na het lezen naar meer?

Wellicht zijn dit rosé wijnen die je graag wilt proberen.
Uitverkocht
Lievelings

14,95

9,99

8,85

Nieuw jaar!

21,95

Top rosé

23,95

9,95