Nieuws uit onze winkels

blog

Fijne decemberwijn

Dit fijne decemberwijn blog is geschreven door onze kersverse vinoloog Charlotte. Ze neemt je mee in haar wijnkast en vertelt graag welke wijn er in december in je wijn of koelkast moeten liggen.

Fijne decemberwijn

De decembermaand staat voor mij in het teken van mooie wijnen, lekker eten en gezelligheid met vrienden en familie. Uitgebreid borrelen of met een mooi glas op de bank kruipen met de kaarsjes aan, of nog beter, de openhaard. Vandaar dat ik graag een aantal prachtige wijnen onder de aandacht wil brengen voor deze heerlijke decembermaand.

Aan de borrel met een frisse Passerina

Vaak wordt bij kouder weer direct gedacht aan volle en vette wijnen. Maar in december kan ik enorm genieten van uitgebreid borrelen met vrienden en dan gaat mijn voorkeur meer uit naar een wat frissere stijl wijn. Eén fijne decemberwijn om mee te borrelen is I Lauri Passerina. Een wijn uit de Abruzzen gelegen in Italië. Een wijngebied wat ligt aan de Adriatische zee. De druif Passerina is wat minder bekend dan de druiven Montepulciano of Trebbiano, die eveneens uit de Abruzzen komen, maar dit maakt hem absoluut niet minder smaakvol.

Een druifje dat graag gegeten wordt door musjes

De naam Passerina komt van het woord Passero. Dit betekent ‘mus’ en verwijst naar het vogeltje wat graag de rijpe Passerina-druiven eet. In de geur heeft de wijn tonen van perzik, wat citrusfruit, maar ook wat bloemigs. In de smaak een mooie frisse stijl wijn, zonder dat de zuren overheersen. Wederom kan je in de smaak perzik en citrus waarnemen en in de afdronk een zachte kruidigheid met lichte bitters.

Ik drink hem zelf graag als aperitief of bij de borrel, maar dit betekent niet dat je er geen gerechten mee kan combineren. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht met kabeljauw of zeebaars. Kies dan liever niet voor een zware botersaus erbij, dit kan wat overheersend worden. Maar bij een ceviche van kabeljauw is deze wijn absoluut het proberen waard.

Oui oui Chablis

De tweede wijn is niet enkel een fijne decemberwijn, maar ik denk toch wel überhaupt één van mijn favoriete wijnen. Als ik uiteten ga en ik zie Chablis op de kaart ben ik 9 van de 10 keer om.

Chablis is het meest noordelijke wijngebied van de Bourgogne. Zelfs zo noordelijk dat, als je op de kaart kijkt, het dichter bij de Champagne ligt dan bij het hart van de Bourgogne zelf. Het klimaat is wisselvallig en door de noordelijke ligging is er in de lente ook risico op vorst. Dit kan een probleem vormen wanneer de wijnstok net knoppen heeft gekregen.

Mocht je wel eens in Chablis zijn geweest, dan kan het je op zijn gevallen dat er in de meeste wijngaarden kacheltjes staan. Deze oliekacheltjes worden aangestoken wanneer de wijnstok al knoppen heeft en het gaat vriezen in de nacht. De kacheltjes zorgen ervoor dat de knoppen niet bevriezen. Het is een fantastisch gezicht in de wijngaard.

Een bodem wat bestaat uit een dikke kalklaag met fossiele schelpen

Chablis wordt gemaakt van Chardonnay, maar heeft een unieke smaak. Dit komt onder andere door het koele klimaat en de bodemsamenstelling. In Chablis vind je een Kimmeridge bodem, wat bestaat uit een dikke kalklaag met fossiele schelpen. Ik vind Chablis zo mooi vanwege de zachte smaak van de Chardonnay in combinatie met de frisheid.

Een wijn waar je dit in kan proeven is Bernard Michaut Cablis Vielles Vignes. Een schoolvoorbeeld van hoe Chablis moet smaken, in mijn ogen. De wijnmaker maakt gebruik van oude wijnstokken (vandaar Vielles Vignes) wat minder druiven, maar wel krachtigere druiven geeft. In de wijn kan je tonen van citrus, peer, maar ook een mineraalachtige, zelfs licht ziltige toon waarnemen. De wijn heeft een fluweelzachte afdronk, met een mooie frisheid. Een fantastische begeleider van oesters en schelp- en schaaldieren.

Op en top Pinot Noir

Voor de derde fijne decemberwijn hoeven we maar een klein stukje te reizen, namelijk naar de Alsace. Op ongeveer dezelfde breedtegraad als Chablis, maar met een compleet ander klimaat. De Alsace, wat ligt tegen de Duitse grens, wordt beschermd door de Vogezen. De Vogezen houden de wolken met neerslag tegen, wat resulteert dat de Alsace één van de zonnigste gebieden van Frankrijk is. In combinatie met een lange nazomer zorgt dit ervoor dat de druiven gedurende een lange periode met veel zon kunnen rijpen en zo verfijnde aroma’s kunnen ontwikkelen.

Wijnen uit de Alsace zijn rijk van stijl, zonder hun frisheid te verliezen. Een uniek ‘terroir’!

Eén van mijn favorieten uit de Alsace is de Pinot Noir van de wijnmaakster Sophie Schaal. 100% Pinot Noir wat voor een periode van 10 maanden rijpt op Franse eiken. Wanneer je aan de wijn ruikt komen de aroma’s van kersen, rijp donker fruit en een vleugje vanille door de houtlagering je tegemoet. In de smaak proef je fruitige tonen en soepele zachte tannines. Je proeft de zon in je glas. Het is een wijn met een volle body, veel fruit en een zachte afdronk met de typische Pinot Noir frisheid. Mocht je tijdens de decembermaand eend op het menu hebben staan, dan is deze wijn een perfecte match. Een klassieke wijnspijs waar je altijd goed mee zit.

Een krachtige fijne decemberwijn

De decembermaand is bij uitstek dé maand om volle, krachtige en stevige rode wijnen te drinken als je het mij vraagt. Een voorbeeld van zo een wijn is Bardos Reserva Ribera del Duero. Een fijne decemberwijn uit het wijngebied Ribera del Duero in Spanje. Als je op de kaart kijkt, ligt het gebied zo’n 150 kilometer ten westen van het nog bekendere wijngebied Rioja.

Ribera del Duero wordt vaak een beetje ondergesneeuwd door de bekendheid van Rioja. In mijn optiek is dit jammer, want er komen prachtige wijnen vandaan. Wat Ribera del Duero kenmerkt is dat de rivier de Duero door het gebied stroomt, wat in de snikhete zomers verkoeling brengt in de wijngaarden.

Tinta del Pais, de lokale naam voor Tempranillo

De wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon en Tinta del Pais, de lokale naam voor Tempranillo. Hij heeft 16 maanden gerijpt op nieuwe Franse eiken, waardoor je een flinke houttoets proeft in de wijn. Nieuwe eikenhouten vaten betekent dat de vaten nog nooit eerder zijn gebruikt om een wijn op te rijpen en geven de meest krachtige houttoets aan een wijn. Hoe vaker een vat is gebruikt, hoe genuanceerder dit wordt en hoe minder je hout herkent in de wijn. In de geur ruik je tonen van zwart fruit, chocolade en eikenhout.

In de smaak herken je rijp, zwart fruit, chocolade en wat tabak. Het is een krachtig glas, met stevige tannines en kruidigheid. Een goede begeleider van stoofvlees, wild, harde kazen of een wat vetter stuk vlees van de gril. December in je glas, als je het mij vraagt. Mocht je toch wat minder fan zijn van die hele volle tanninerijke wijnen? Dan heeft het wijnhuis ook twee wijnen met wat minder houtlagering, die hierdoor wat zachter en fruitiger zijn.

Uiteraard is dit een kleine selectie van mijn december favorieten en blijft smaak persoonlijk. Elke gelegenheid en ieder gerecht vraagt weer om een andere wijn. Daarom dat ik of mijn collega’s je graag adviseren in de winkel over een wijn die bij jouw smaak, gerecht en budget aansluit. Tot snel!

11,95

22,95

15,95

17,95