Nieuws uit onze winkels

blog

Wereld van azijn – Fruitazijn

In de vorige blog zijn we begonnen de wereld van azijn. Een drieluik over de diverse azijnsoorten en hoe ze worden gemaakt. Je weet nu hoe wijnazijn gemaakt wordt en nu gaan we naar de tweede azijnsoort waar we dol op zijn, fruitazijn.

Hoe wordt fruitazijn gemaakt?

Wist je dat veel fruitazijn gewoon bestaat uit witte wijnazijn met een smaakje? Niet superspannend en wat ons betreft mag het de naam ook niet dragen. Laten we je daarom enthousiast maken over fruitazijn die barstenvol smaak zitten en jawel, echt fruit zonder toevoegingen en smaakvervangers.

Ben je wel eens in een van onze winkels geweest? Dan heb je ze vast wel zien staan al die lange smalle flesjes met gekleurde inhoud. Dat is inderdaad onze collectie fruitazijn. Deze azijnsoorten worden gemaakt van vers fruit. Hoe dat in zijn werk gaat?

Zodra het fruit geplukt is wordt het direct gepureerd. Aan die fruitpuree wordt een azijnbacterie toegevoegd waardoor de fruitsuikers zich kunnen omzetten in azijn.

Wat fruitazijn zo spannend maakt en zo ontzettend smaakvol is de balans tussen zoet en zuur. En dat alle fruitazijn daarin een andere balans heeft komt door het soort fruit. Vruchten die van nature minder suikers bevatten zullen ook minder zoet smaken verwerkt als azijn.

Laten we een voorbeeld geven van een fruitazijn die voor 78% uit puur vruchtensap bestaat.

Frambozenazijn.

Deze azijn is gemaakt van heerlijk friszoete framboosjes. Omdat frambozen van nature veel fruitsuikers bevatten proef je dit ook terug in de azijn. De balans tussen fris en zoet is in deze azijn perfect en daarom is de frambozenazijn ook een van onze favorieten. Zelfs een scheutje door bruiswater of een glas cava levert een verrassend smaakvol effect op!

Maar niet alle fruitazijn bestaat voor zoveel procent uit fruitsap, puur omdat de vrucht zelf niet heel veel suikers bevat. Neem onze volgende favoriet als voorbeeld:

Tomaat/ Basilicumazijn.

Deze azijn is gemaakt van lichtzoete tomaatjes. Tomaten bevatten van nature minder suikers dan bijvoorbeeld frambozen dus is de verhouding sap en azijn ook anders. De tomaat basilicum azijn smaakt hierdoor lichtzoet met een hele fijne kruidige finish van de basilicum. Vanwege de lagere zuurgraad dan bijvoorbeeld rode wijnazijn is deze heel goed te gebruiken als vervanger voor de laatstgenoemde.

Wat voor alle fruitazijn geldt is dat zodra je de match met je gerecht hebt gemaakt, je bijna geen andere specerijen of smaakmakers meer nodig hebt. Een scheut fruitazijn in combinatie met een extra vergine olijfolie is meer dan voldoende om jouw gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Ook voor deze azijn groep geldt, gewoon proberen! Vooral als straks het salade seizoen weer aanbreekt is fruitazijn een must in je eigen culinaire collectie.

Ontdek onze fruitazijnen

Vier fantastische azijnen die jouw gerecht afmaken!
Veelzijdig lekker

10,95

Zomers lekker

10,95

Favoriet

10,9519,00

Wissen
Friszoet& kruidig

10,95

Lekkere lunch salade

Gebruik een fruit azijn bijvoorbeeld in dit makkelijke recept.

Volgende keer het laatste deel 3

In dat deel neem ik je graag mee in de Wereld van azijn – Balsamico.